با بازگشت چین به بازارهای جهانی، وضع تحریم های نفتی علیه روسیه توسط اتحادیه اروپا و برخی عوامل دیگر، قیمت نفت موفق شد مقاومت مهم ۱۱۴ دلاری خود را بشکند.
یک کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: اکنون بین دو قدرت بزرگ نفت و گاز در بازار رقابت درگرفته است، روسها از این امکان استفاده میکنند تا به نوعی تحریمها تداوم داشته باشد تا بتوانند نفت بازارهایی مثل چین و جنوب شرق آسیا را تامین کنند. به همین جهت روسیه در شرایط فعلی علاقهای برای به سرانجام رسیدن برجام ندارد.
رهبران اتحادیه اروپا شامگاه دوشنبه در جریان اجلاسی در شهر بروکسل بلژیک، با «ممنوعیت واردات نفت روسیه» موافقت کردند. «چارلز میشل» - رئیس کمیسیون اروپا - این توافق را «دستاورد بزرگ» توصیف کرده است. به گفته او، این توافق موجب اعمال فشار حداکثری بر روسیه برای پایان دادن جنگ در اوکراین خواهد شد.
تصمیم اتحادیه اروپا برای قطع ۹۰ درصد از واردات نفت از روسیه، تلاش مسکو برای فروش حداکثری نفت به خریداران آسیایی را سرعت میبخشد و تغییر و تحول جریانهای نفت جهان را به دنبال خواهد داشت.
افزایش قیمت محصولات پتروشیمی به دنبال افزایش قیمت نفت اتفاق افتاد. حال مقامات عربستانی می گویند قیمت فراورده های پتروشیمی تا انتهای سال بعد کاهش نخواهد یافت.
رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی با تبیین انتخابهای اروپا برای جایگزینی گاز روسیه گفت: ایران میتواند با توجه به شرایط کنونی سهم و درآمد خود را از صادرات گاز در بازارهای مختلف افزایش دهد.
از مسائل اساسی بازار کنونی نفت، تأمین تقاضا در فصل تابستان در شرایط پایین بودن سطح ذخیره نفتخام و فرآوردههای نفتی است، سطح ذخیرهسازی نفت در شرایط حاضر به کمترین مقدار خود طی چند سال تنزل کرده و این مشکل برای ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی بهمراتب دشوارتر از نفت است.
طبیعی است روسیه، تحریم شده و برای فروش محصولات خود با محدودیت روبهرو است، برای عبور از این چالشها، چارهای ندارد، جز اینکه تخفیفهای قابلتوجهی ارایه کند تا توجه متقاضیان بازار نفت (و سایر بازارها) را به خود جلب کند.
درحالی چند هفته از راهزنی دریایی یونان در توقیف نفتکش حامل نفت ایران میگذرد که خبر میرسد محموله این نفتکش بهصورت غیراستاندارد در حال انتقال به یک نفتکش دیگر است.
مدیر گروه مطالعات انرژی وین گفت: روسیه رقیب جدی برای گاز ایران است و از هیچ تلاشی برای حاشیهای کردن ایران در بازار گاز صرفنظر نکرد. ایران از اواسط دهه ۱۹۷۰ میلادی به اتحاد شوروی سابق گاز صادر میکرد. یکی از اقدامات اشتباه ایران در اولین ماههای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، متوقف کردن صادرات گاز به شوروی سابق بدون دلیل مشخص و کارشناسیشده بود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز از احتمال افزایش سوآپ گاز در امسال خبر داد و گفت: فعلا برنامه ای برای صادرات گاز به اروپا نداریم اما احتمال افزایش سوآپ گاز در امسال وجود دارد.